Nieuws

30
jun

Klant: “Wij genieten van de zwemvijver”

Zwemvijver (natuurlijk zwembad) in stadstuin, aangelegd door Van Amerongen Hoveniers, Utrechtse Heuvelrug

Een zwemvijver in de stadstuin

De familie Meijer heeft een stadstuin van ongeveer 18 bij 10 meter. Sinds 2012 ligt er een zwemvijver van 7 bij 4 meter in de tuin. Om het af te maken, heeft de heer des huizes een miniatuurstrandje aangelegd, inclusief strandtent met pizza-oven.

“In de tuin van vorige huizen hadden we altijd een gewone vijver”, vertelt Ron Meijer. “Nu we opgroeiende kinderen hebben, wilden we een zwemvijver: een natuurlijk zwembad, zonder chloor. Ik ben er nog elke dag blij mee. Niet alleen in de zomer, wanneer we de vijver intensief gebruiken om in te zwemmen of, in het geval van mijn vrouw, op te dobberen met het luchtbed. We genieten in alle jaargetijden van de zwemvijver.

Wij genieten in alle seizoenen van de zwemvijver. Niet alleen in de zomer, wanneer we erin zwemmen en erop dobberen met het luchtbed.
– Ron Meijer, stadstuin met zwemvijver van 7 bij 4 meter

Ik kijk graag vanuit mijn luie stoel naar de vijver. Naar de begroeiing en het klaterende stroompje. Naar de vogeltjes die eruit drinken en erin badderen. In de winter zien mijn kinderen uit naar hun privé-schaatsbaan. En in het voorjaar zet ik mijn duikbril op en zwem achter de salamandermannetjes aan. Het is prachtig om te zien hoe die met hun gekleurde achterlijven de vrouwtjes proberen te verleiden.”

Een luxe zwemvijver voor een betaalbare prijs

Gezien zijn passie voor salamanders zou je haast denken dat Meijer bioloog is, maar hij is geschiedenisleraar. En hij heeft lang gezocht naar een partner waarmee hij een betaalbare zwemvijver kon aanleggen.

“Zwemvijvers zijn hot & happening. Veel aanbieders vragen er een wereldprijs voor. Maar bij ons voor de deur staat een Kia’tje, geen Porsche. Ik zocht dus naar een betaalbare oplossing. Die vond ik bij Van Amerongen Boomverzorgers & Hoveniers in Maarsbergen. Wat een sympathieke lui zijn dat! Ze dachten echt met me mee.

We hebben een plan op maat gemaakt waarbij Van Amerongen een deel van het werk samen met mij deed, en ik een deel zelf deed volgens de instructies die ik kreeg. Graafwerk bijvoorbeeld, kon ik prima zelf doen, maar de randafwerking en de aanleg van een natuurlijk filter niet. Cees van Amerongen heeft me prima geadviseerd, en zijn collega Jan heeft me met de uitwerking geholpen. Wat een sterke kerel is dat, trouwens! In de tijd dat ik 2 paaltjes de grond in sloeg, deed hij er bij wijze van spreken 30. Maar dat terzijde.

Door een deel van het werk zelf te doen, kon ik de kosten goed in de hand houden. Bovendien bleek dat Van Amerongen de kosten ook keurig had begroot. De offerte was transparant en klopte tot op het laatste boutje. Geen meerkosten dus.”

Een natuurlijk zwembad, zonder chloor of onderhoud

En wat zijn de ervaringen qua onderhoud? De zwemvijver is nu tenslotte een paar jaar in gebruik.

“Ik heb eens een stofzuiger gehuurd om de bodem te stofzuigen. Dat sloeg werkelijk nergens op, zo bleek. Je hebt niets meer nodig dan een schepnet om bladeren uit de vijver te scheppen. Dat komt door het natuurlijke filter in de vijver: een moeraszone van 7 bij 1 meter. Daarin staat de pomp, en bovenop de drainageslangen liggen steentjes. In die steentjes staan irissen en andere planten, die algen en andere vervuiling in het water als voedingsstoffen gebruiken. Zij maken het water dus voor me schoon. Ik ben alleen maar de poolboy: ik schep blaadjes, en verder niets.”