Bomen snoeien

De Specialist voor Boomverzorging, Tuinaanleg- en Onderhoud

Snoeien is vakwerk

Bij Van Amerongen Boomverzorgers & Hoveniers snoeien we heel wat af. Het is een voorwaarde voor de gezonde ontwikkeling van bomen en struiken. Daarnaast is het soms nodig om licht te creƫren, om de groei te corrigeren, of voor de veiligheid. Snoei bevordert de vruchtgave van fruitbomen en verlengt de levensduur van monumentale bomen.

Wilt u dat wij uw bomen vakkundig voor u snoeien? Bel ons even voor een afspraak.

Snoei voor de juiste groei

Een jonge boom die wordt aangeplant in een tuin of in openbaar groen, moet worden begeleid naar zijn toekomstige kroon. Dit noemen we begeleidingssnoei. Correctiesnoei biedt uitkomst wanneer er in de ontwikkeling van de boom iets is misgegaan.

Wordt de kroon van een boom te groot voor de tuin, dan neemt de boom teveel licht weg. Bovendien kan de stabiliteit in gevaar komen wanneer de verhouding tussen kroon en wortels uit balans is. Door de kroon te verkleinen, verbeteren de groeiomstandigheden van de boom.

Snoei voor de veiligheid

Wanneer de standvastigheid van een boom in het geding is of de breukgevoeligheid te hoog, zijn maatregelen nodig. Zo verwijderen wij vaak slecht aangehechte, breukgevoelige takken of dikke dode takken. Soms is dat onvoldoende om de veiligheid voor de omgeving te waarborgen. In dat geval is kap te overwegen.

Snoei van hoogstam en halfstam fruitbomen

Wij adviseren u graag over de aanplant van een sfeervolle fruitboomgaard met mooie bloesem in het voorjaar en heerlijke vruchten in het najaar. Voor het snoeien en onderhouden van fruitbomen wordt ons bedrijf aanbevolen door Landschap Erfgoed Utrecht. Zij erkennen daarmee onze specialistische kennis en ervaring.

Jonge fruitbomen buigen en snoeien we om gesteltakken te realiseren. Aan deze takken gaan later de vruchten groeien. Oudere bomen worden vooral om twee redenen gesnoeid: optimale vruchtgave of om bewaring van het landschappelijke karakter van de boom. De snoeitijd, die per fruitboom kan verschillen, valt in de winterperiode.